Samtal

Jeg tilbyr ulike typer samtaler:

   -Individuelle samtaler der du kan komme alene. Det betyr ikke at det kun er hos deg endring skal skje. Ofte er det faktisk slik at det kun trengs endring på ett sted i et system (en familie, en relasjon, en situasjon) for at endring skal skje. Bevegelse og endring hos en part kan føre til endringer hos andre også, selvom de ikke er direkte involvert i samtalen.

   -Parsamtaler til dere som ønsker å komme sammen for å få hjelp til å lytte og kommunisere med hverandre, løse et problem sammen eller finne ut av veien videre.

   -Familiesamtaler for deg eller dere som står i vanskelig situasjon og ønsker hjelp til å snakke om det litt utenfor hverdagssituasjonen og det daglige stresset. Her kan vi skape et rom for å reflektere og snakke om det man kanskje ikke får helt til i mer stressa situasjoner.

Samtalene foregår enten i lokale i Gamlebyen i Fredrikstad, på Vesterøy i Hvaler - eller videosamtale dersom det er det enkleste.

Gode samtaler kan foregå på mange måter og kan også føres per telefon om ønskelig.

Min terapeutiske «verktøykasse»
Familieterapi og det systemiske tankesettet bygger på sosialkonstruksjonisme. Sosialkonstruksjonisme utforsker hvordan virkelighet og kunnskap skapes gjennom sosiale interaksjoner og språk. Det betyr at det som er sant for meg, ikke nødvendigvis er sant for deg. Vi har med oss våre egne virkelighetsoppfatninger og i møte med menneskene rundt oss, blir vi noen ganger utfordret.

I samtaler kan vi endre mening om noe, eller kanskje få innspill som gjør at vi begynner å se ting på nye måter. Disse ideene vi har med oss, de sosiale konstruksjonene, er noe jeg er opptatt av å belyse, få frem, så vi kan bli mer bevisste på hvorfor vi sier og mener og gjør det vi gjør.

Det finnes mange ulike tilnærminger innen familieterapien blant annet disse:

   - narrativ 
   - samarbeidsorientert 
   - løsningsfokusert 

I narrativ tilnærming forsøker vi å omdefinere problemer ved å skape alternative, styrkende narrativer (fortellinger). 

I samtale kan det komme fram historier som har "satt seg" om hvem vi er. Disse historiene er kanskje ikke lengre så hensiktsmessige. Å oppdage disse kan skape stor frigjøring og åpne for nye, mer vitale beskrivelser av oss selv og andre.

I samarbeidsorientert tilnærming vektlegges aktiv deltakelse og likeverdig samarbeid mellom terapeut og klient. Fokus ligger på å identifisere styrker, ressurser og mål for å skape endring. 

Vi kan la samtalen føre oss dit den vil - og ofte er det da vi nærmer oss det vi trenger å snakke om.

Den løsningsorienterte tilnærmingen fokuserer på identifisering og forsterkning av løsninger og ressurser, heller enn å fordype seg i problemer. Her utforsker vi styrker og mulige veier til løsning. Målet er å skape konkrete og bærekraftige endringer.

Norsk Forening for Familieterapi

Medlem i Norsk forening for familieterapi

Vekst og endring gjennom samtale